
Loch Lomond Distillery –
Skottlands mest variationsrika destilleri
Loch Lomond är ett av de mest spännande destillerierna just nu. På Loch Lomond, vid sjön med samma namn, produceras ca 5 miljoner liter malt whisky per år och 18 miljoner liter grain.
Det som gör Loch Lomond så unik är tillgången till olika pannor för destillering och den extra långa fermenteringen (96 timmar i stället för normalt 48 timmar). De höga Lomondpannorna, med perforerade plattor som kyler ner alkoholångorna, ger överlägsen kontroll över smakprofilen och den speciella fruktigheten. Beroende på hur högt upp spriten tas kan tyngd och oljighet varieras. Viktigt är vilken jästtyp som används. Destilleriet har extremt fokus på jäst, nästan mer än något annat destilleri i Skottland, tack var Master Blender Michael Henry som har en bakgrund i öltillverkning. De fat som används för lagring är huvudsakligen amerikanska ex Bourbon. Dessa underhålls löpande tack vare eget tunnbinderi (cooperage). Loch Lomond är ett innovativt destilleri med så mycket som elva olika stilar av Single Malt/Grain. Antagligen Skottlands bredaste palett av smaker!
”En Loch Lomond för varje smak”
Professorn whiskyabc.se
Se WhiskyABCs besök på Loch Lomond Distillery
Läs Whiskybloggens besök på Loch Lomond Distillery